12 members of the HMAA attended and presented at the Magyar Orvos Vilag Talalkozo, including 5 Board members and 5 past presidents.

A short story of the HMAA follows:

Az Amerikai Magyar Orvosszovetseg neveben, szeretettel koszontjuk Tisztelt Kollegakat es a kedves regi Baratokat!

Tobb mint 52 eve Vareska Gyorgy, Kaveggia Laszlo es Batizy Gusztav alapitottak meg tarsassagunkat Cleveland Ohioban. A mai napon szekhelye Sarasota Florida. A jelenlevo kuldotsegunk egy kis reszet kepviseli a tobb mint 700 magyar szarmazasu orvosnak akik Amerikaban ban praktizalnak. A tarsasagnak 5 elozo elnoke es 4 jelenlegi vezetosegi tagja tiszteli meg a kongesszust kozremukodesevel.

Evek soran, a Krisztinicz Ivan Diak Csere Programon keresztul , tobb mint 400 magyar orvostanhallgatot lattunk el 3 honapos Amerikai osztondijjal! Buszken mutatom be ezt a kivallo orvoszcsoportot es remelem, kedves kollegak ertekelik hogy hogyan viszik tovabb az igazi magyar orvosi szemleletet es peldaado lelkiismerets Munkat! Szivelyesen Gratulalok minden egyes resztvevonek, eloadonak es a Szervezo Bizottsag tagjanak! Szeretettel varjuk onoket a minden evi Oktoberi konferenciankra Sarasotaban.

Elnezest az esetleges nyelvtani hibakert a beszedembe, de buszke vagyok imigrans szuleimre, a Kulfoldi Magyar Cserkeszszovetsegre hogy tanitasuk aljan meg tudtam tartani magyarsagomat es a nyelve ha nem is a legmagaszabb fokon kulfoldon szuletven. Egyik elso elmenyem az orvosi eletembol hasonlit az ugy nevezett Martian ( Marsbeli) Scientistekre (tudosokra) akik Los Alamosban az atomkutato kozpontban dolgoztak a masodik vilaghaboru alatt. Az egyik gyules szuneteben a folyoson egymasra neztek es megkerdezte valaki: ki nem beszel magyarul… 2 ember feltette a kezet

Akkor a gyules vezetoje kijelentette:
Akkor a gyules magyarul fog tovabb menni!

Buffaloban is, sok magyar orvos volt ahol a szakorvoskepzesemet kaptam. Ezt az orvostalalkozot talan a Schimert csalad tortenete jol jellemezne. Ebben a csaladban ot fiu testver tanult orvosnak. Az egyik itthon maradt es a csaladi nevet megvaltoztatta SzentAgothai-ra. Sokan ismertetek mint Anatomiai professzort, hajszaltol Nobel Dijas es min ennek az Akademianak az elnokeken. Schimert Gusztav Nemetorszagban dolgozott es Pal kardiologus volt Chicagoban. Peter Arndt radiologus volt Philadelphiaban es egyik elozo elnoke az amerikai orvosszovetsegnek. Tamogatta a fiatal orvosok reszvetelet a tarsasagban es bevonta oket a vezetosegbe, az o elorelatasa 5 elnokhoz vezetett az idok folyaman! Kozben, testveruk Gyorgy, megalapitotta Buffaloban a modern szivsebeszetet es messzirol jartak hozza cardiopulmonary bypass-ert. Egyutt dolgozott Magoss Imre UrologusProfesszorral, Alker Gyorgy Rontgen Professzorral es Lajos Tamas szinten szivsebesz Professzoral az egyetemen.

Tovabbi sok sikeres orvostalalkozot kivanok!
Jo egeszseget!
Isten Aldasat mindnekinek!